fredag 11 april 2014

Dagens happening - ugglebäbisarnas ringmärkning

Idag var en stor dag i vår familj. I vår familj inräknas numera även familjen Kattuggla, vi har integrerat våra liv med varandra. Vi känner varandra utan och innan; matrutiner, uppfostringsmetoder, toalettvanor, sovtider, rollfördelning, föräldraledighet osv. Kanske känner vi till ugglornas liv lite bättre än de känner till vårt, kan hända beror detta på att vi övervakar dem med en Big Brotherkamera. De övervakar inte oss med samma metod. Inte vad vi vet i alla fall. 
Hur som helst på dagens agenda stod ringmärkning! Av ugglorna alltså, inte av oss. Jag och maken är redan ringmärkta. En välkänd ornitolog var inbjuden till evenemanget, och kom fullt utrustad med håv, tygpåse, våg, ringar, tänger och erfarenhet. Maken, jag och dottern var utrustade med diverse kameror (maken systemkamera, dottern iPhone, jag drämde till med både iPhone och digitalkamera). 

Ornitologen klättrade uppför stegen för att håva in mamma Kattuggla. Som inte ville låta sig håvas in, utan tryckte in sig i ett hörn. Men tillslut kom hon ut, och ojojoj vad vacker hon är! Redan ringmärkt också, lustigt nog av samma ornitolog som var här idag! Det blev ett ömsesidigt glatt återseende : )

Sedan var det bäbisarnas tur, först ut var (tror jag) Skimra, Blinkis och Kattis. Och herreminje sicka underbara söta små dunbollar!! Vägde ungefär 300g styck, att jämföra med mammans 555g. Och så duktiga när de fick sina ringar, våra modiga småttingar.  Dottern var i sjunde himlen när hon fick två av dem i knäet. De var jättegulliga, dottern gosade och mysade. Jag och maken knäppte foton och filmade, här ska väldokumenteras.


Även min katta, Doris, tyckte det var spännande. Hon for omkring oss och försökte få uppmärksamhet genom att göra sånt hon vet att hon inte får, (tex vässa klorna på makens äppleträd), och tittade på mig för att få en reaktion. Till slut gav hon upp det, och kom fram och snusade lite på ugglebäbisarna hon också!
De två sista ugglebäbisarna, Blomman och Lilli, var också duktiga. De var så roligt att träffa Lilli irl, vi har ju oroat oss lite för henne eftersom hon kläcktes nån dag senare och är lite mindre (275g). Så hon fick extramycket mys och gos. Det är bra med ugglor, för de överger inte sina kids bara för att en människa tagit i dem. 

Här är Lilli! En fin, välmående och välgödd kattuggleunge. Hemligheten bakom den fina fjäderdräkten, klara ögonen och pigga personligheten stavas sorkar och möss. Kanske lite groda också. Nåt att testa för alla dietfantaster? 
Hela ugglefamiljen mår bara bra efter dagens happening, och fredagsmyser i holken. Utan pappa Kattuggla, han är i skogen och slarvar runt : D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar