måndag 21 april 2014

liverapportering från utflygning ur uggleholken

Nu, och just nu, håller de flesta av våra ungar på att lämna hemmets trygga vrå. Alltså, av våra kattuggleungar. Här är liverapportering från balkongen: 
Ungarna flyger omkring i holken, de piper som tusan. Sitter i hålet, trampar och krafsar. Jag går ut mot skogen. Försiktigt. Rädd för oroliga uggleföräldrar. Då hörs det ett prassel i buskaget, och jag skymtar en vit vinge som flaxar samtidigt som jag hör uggleungens karaktäristiska hesa läte. En  till borta ur boet. Nu följer ett himla liv! Både kattugglemamman och kattugglepappan ropar på sina små i skogen. Högt och ljudligt. Och för att skrämmas, antar jag! Vi blir iaf lite skraja och håller oss på avstånd, uppe på vår balkong. Då flyger ugglemamman fram till holken och säger, gu' vete vad, till ungarna och allt är rätt så kaotiskt ett tag. När vi sen tittar in i holken via iPhonen är där bara två ungar kvar... De har hoppat ut kvickt när det väl blev mörkt. Här är minstingen Lilli och en syster, tror det är Blomman.
Det är lite lurigt att vara ute och såpass nära kattugglorna när de lämnar holken, en måste akta sig för uggleklor som snabbt kan komma attackerande. Att livefölja detta är verkligen jättespännande och roligt! Vi har koll så de inte går ut mot vägen, som en liten klantis gjorde för två år sedan. Jag lyssnar precis nu på ugglemammans lockrop, hon låter uppfordrande och bestämmig. Men de två små som är kvar i holken lyssnar dåligt på sin mammas tjat, och väljer att ignorera henne. Jag tror minsann de har varsin liten uggleBråkstake bakom örat!!

Här är den första uggleungen som lämnade holken idag. Titta vad söt hon är när hon tittar ut 💗

2 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk upplevelse, att få vara med dem så nära!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har varit en jättespännande och rolig tid : )

      Radera