lördag 30 april 2016

Vissa regler räknas

Idag myntade yours truly ett nytt begrepp - regler är till för att tolkas. Dvs. det är upp till var och en hur man förstår och efterföljer en regel. Vissa regler är lättydda och ensidigt enkelspåriga. Andra är luddigare och mer tolkningsbara. Vad är då rätt och vad är fel? Vems tolkning gäller? Hur bedöms en regel där det inte finns ett klart uttalat rätt resp fel sätt att tolka, vems tolkning gäller??
Därför är det så smidigt när en skapar sina egna regler, vilka utrymmen till tolkningar det finns, och vad konsekvenserna blir om regeln inte efterföljs. 
Ta mig och strump-/barfotasäsongen som ett exempel. Regeln är inga strumpor mellan 1maj - 1okt. Det är själva grundregeln. Men eftersom det kan vara varmt både i april och i oktober har jag lagt till en dispens från påsk och de två första veckorna i oktober. Däremot, lite irrationellt nog, är startdatumet för dispensen flytande beroende på när påsk infaller, medan slutdatumet är fast. Men så är regeln, och dess tolkning. I år har jag inte utnyttjat startdispensen, för regeln säger också att när strumporna väl åkt av får de inte åka på igen. Så där har vi en avvägning att ta full hänsyn till. Maken undrade vad som händer om jag mot all förmodan tycker att 1 maj också är för kall för att vara strumplös, och har på strumporna någon extra dag. Hur bestraffas det? Jo, straffet blir en totalt tvångsutebliven barfotasäsong. Inte ens på semestern får jag gå utan. Det är hårda bullar, I know, men till för att jag inte ska lockas till att bli en regelvidrig regelbrytare.
Så imorgon skriver jag blögginläggning barfota!
Glad Valborg käre lille blöggen, t.b.c

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar