söndag 15 maj 2016

fenomen i tidens tand

Att generalisera och kollektivt bestraffa är två fenomen som tyvärr verkar vara vanligt nu för tiden, men som är förkastligt att använda sig av. De är lika fel båda två.
Det har alltid funnits, och kommer alltid finnas, individer som ställer till sattyg för andra. Både i mindre och större skala, inom alla grupper och folkslag. 

Ett exempel: 
På dotterns gympalektion i skolan för ett tag sedan var det några elever som störde. Istället för den, på förhand, utlovade leken fick hela klassen springa 10 varv runt salen som ett kollektivt straff. Detta tyckte dottern kändes otroligt orättvist och ledsamt. Detta tror jag vi alla kan hålla med om är fel, eller hur? Eleverna i en klass ska inte bestraffas kollektivt för att några gör fel, det är som att säga att hela klass 3 i Xxskolan bråkar på gympalektionerna. Hade ni sagt det till dottern hade hon känt sig än mer orättvist bemött, hon och de flesta andra sköter ju sig faktiskt.

Man kan dra paralleller med detta och t.ex. den aktuella situationen i en stadsdel i Malmö, där ett tiotal män stör och förstör för andra boende i området. Det är de enskilda individerna som gör fel där med, inte en hel grupp/folkslag. Att då överösas av människors kommenterande och generaliserande kring detta, både irl och i den massmediala världen, är otroligt skrämmande. Ex hörde jag en ytligt bekant säga "Man kan ju inte gå i Malmö längre, det går ju inte att vistas i den staden. Man blir ju kallad svennej*vel, det är farligt att åka dit". En grov generalisering, där alla som inte är infödda svenskar betraktas och benämns som potentiella ligister och farliga för allmänheten.
 "Ut med dem", "De skulle aldrig kommit hit", "Vi vill inte ha dem här", "Vart är samhället på väg?" är andra floskler som densamme bekanten hällde ur sig. Tyvärr hörs dessa upprop överallt. Jag önskar att vi alla kunde sluta generalisera och kollektivt bestraffa, då hade samhället varit en bättre plats att växa upp i.
Vi är alla människor, några av oss är godare och några av oss är ondare. Men så är det, och det går inte att komma ifrån. Men kom ihåg, ingen av oss föddes ond. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar