söndag 8 maj 2016

Skämmes! Och lite politik...

Våra barn får gå i skola. Gratis. Låt vara att den brister ibland, men svensk skola är ändå av mycket hög kvalitet jämfört med många andra länder. Oavsett Pisaundersökningar, och andra "mått" på hur välfungerande ett lands skolsystem är.
Våra barn får dessutom gratis busskort för att ta sig till skolan, de får gratis sjukvård, gratis tandvård, och tillgång till en hel del andra samhällsfunktioner. Och hur går detta ihop? Jo, genom att vi vuxna betalar skatt. Genom ett fungerande skattesystem fungerar ett välfärdssamhälle likt Sverige. Hur kan då "vissa" ha mage att beklaga sig över att skatten kanske behöver höjas en procent eller två? Det är det väl värt? Jag betalar gärna några kronor mer i skatt för att alla barn ska få tillgång till skola, kultur och sjukvård. Gratis. 
Nu har det tillkommit en hel del människor till vårt land, och som goda medmänniskor i ett välfärdsland bör vi göra allt för att dessa människor ska få ett drägligt liv. Något man tex inte har i ett krisdrabbat land som Syrien. Röster höjs då i missnöjets kör, och klagosång ljuder över vårt land. Massmedia fylls av klag och agg, man drar in både gamla och barn som argument för att beklaga sig över hur vårt samhälle tydligen potentiellt kan utarmas. Skämmes på er, säger jag. Skämmes! Här utarmas inget Sverige, det enda som utarmas är alltför många svenskars moral och empati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar