måndag 31 mars 2014

Kalabalik i uggleholken

Ojojoj, vilken dramatisk kväll vi haft här. Allt handlar om våra fantastiska hyresgäster - familjen kattuggla. Mamma Kattuggla lyckades nämligen snärja in sig (lite lätt) i sladden tidigare under dagen.
-Hur skulle detta gå? I vanlig ordning engagerade vi oss mangrant i familjen. Möjligtvis var dotterns marsvin Äsmiralda lite oengagerad, men vi andra var med. Jag och maken utrustade med iPhones, iPad, (kopplat till kameran i holken) och med utsikt från vardagsrummet. Dottern i fönstret på sitt rum, katten, Doris, tog ett vaktpass och tittade mot holken för att se om mamma Kattuggla skulle flyga ut. Länge satt mamma Kattuggla i hålet med sladd runt svansen. Eller tja, ugglor har kanske inte svans... Stjärt? Stjärtfenor? Stjärtfjädrar? Ni fattar! Här spanar Doris.
Hur som helst, 
det hela gick fint och mamma Kattuggla flög iväg. Men kvar i holken, mitt i högen av bedårande ugglebäbisar fanns den förrädiska sladden...
Ni fattar dilemmat? Så fort mamma, eller pappa, (de har börjat med delat vårdnad,) Kattuggla skulle flyga in skulle det bli sladdtrassel igen. Maken trampade runt som en nervös nybliven pappa, han ville hjälpa familjen men det är ett riskigt företag. Vi gör det vi alltid gör i såna här situationer när det gäller fåglar i allmänhet och ugglor i synnerhet - ringer min pappa för telefonsupport. Det bestäms att maken, iförd hjälm och utrustad med en förlängd trädgårdsogräsuppdragare, skulle ta fram extra stegen, baxa upp den mot holkträdet och dra i sladden med verktyget. Men det gäller att vara både snabb och försiktig, uggleföräldrar hugger snabbt och hårt om de ser inkräktare nära bäbisarna. Maken något darrig inför uppdraget. Själv står jag på balkongen och håller vakt, med en stor rödrutig filt. Den tänkte jag vifta och flaxa med om nån uggla närmade sig, och samtidigt ropa kodordet "avbryt". Jag försäkrade maken att det var ett helt lugnt och ofarligt uppdrag (vit lögn, på gränsen till grå). Uppdraget gick, tro't eller ej, faktiskt u.a och sladden hänger betydligt bättre.

- Är allt lugnt nu då? Mja, nja, imorgon får vi kanske göra ett nytt försök. Kattuggleföräldrar som flyger in med mus i munnen (näbben) är lite klumpiga och sladden är på väg att krångla till det igen.. Men det väntar jag nog med att säga till maken!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar